NadpisNadpis

Deník Právo otiskl 19. 1. 2005 článek Magistrát upravil kulturní granty, podle divadelníků jen kosmeticky. Letošní kulturní granty hl. m. Prahy budou rozděleny v celkovém objemu 72,2 miliónu korun, po diskusích s kulturní obcí v návrzích na udělení grantů městská rada provedla změny v rozsahu desítek miliónů korun. To bych nenazval ani nízkou podporou kultury, ani „kosmetickými změnami“, nicméně v tomto směru s článkem nechci polemizovat. Každý má nesporně právo na vlastní názor i hodnocení, požadavky kulturní sféry budou vždy vyšší než finanční možnosti města a polemiky na téma, jak tyto prostředky rozdělit, jsou proto nevyhnutelné. A úplně ideální model neexistuje. Ale jsem vždy připraven s kýmkoli diskutovat o tom, jak postup rozdělování grantů zlepšit.

S čím ale nesouhlasím zásadně, je vyjádření Yvony Kreuzmannové z Tance Praha, které článek cituje. „Je to trapný kompromis a myslím si, že některá divadla se na několik měsíců zavřou,“ uvádí s tím, že divadelníci svůj nesouhlas vyjádří příští týden před budovou magistrátu a zasedáním zastupitelstva.

Opět, nic proti názoru, nic proti tomu, že chce protestovat, ale naprosto nechápu, proč tvrdí, že některá divadla na několik měsíců zavřou.

Za prvé podpora divadel ze strany města je minimálně stejná jako loni, takže tady její tvrzení nemá žádnou oporu ve faktech ani logice. A za druhé paní Kreuzmannová v rámci sporu o čtyřleté granty navrhovala, abychom zastavili udělení grantů, a tedy i finanční podporu divadel, do doby, než budou přijata nová grantová pravidla, na kterých se teprve pracuje.

Jejich přijetí nelze očekávat dříve než do zhruba tří měsíců. K tomu se městská rada nepřiklonila, protože tím bychom skutečně ohrozili finanční stabilitu divadel a paralyzovali divadelní scénu. V tom jsme se shodli i se zástupci divadel. Ta grantové peníze potřebují, po schválení grantů zastupitelstvem Prahy je dostanou. A nezávisle na tom bude pokračovat diskuse o vylepšení grantového modelu.

Tvrzení paní Kreuzmannové proto nerozumím a byl bych rád, aby ho vysvětlila veřejně stejně tak, jako ho v médiích publikovala. Finanční podpora ze strany města letos rozhodně provoz divadel neohrožuje, pokud paní Kreuzmannová naznačuje, že chce protestovat uzavřením divadla, ať to řekne přímo a dá tím možnost o tom diskutovat širší kulturní scéně. Nikdo jiný s ničím takovým ani náznakem nevystoupil. V této podobě je její tvrzení nepodložené a nekorektní a jen se snaží vnést paniku tam, kde hledáme racionální řešení.

21. ledna 2005, deník Právo